Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » bloggredaktion
Viewing all 77 articles
Browse latest View live

Nytt avtal med ABB ger fler exjobb och praktikplatser till Chalmers

$
0
0


ABB Sverige och Chalmers har skrivit under ett långsiktigt samarbetsavtal som ytterligare ska öka chalmersstudenternas möjligheter till anställning, öka ABB:s rekryteringsbas och bli en plattform för nya gemensamma forskningsprojekt.

Bakgrunden till samarbetsavtalet är att Chalmers och ABB ser allt fler gemensamma intressen.
Chalmers arbetar sedan lång tid med att utbildningarna ska vara anpassade till arbetsmarknaden och dess förändrade konkurrensvillkor, och ABB vill säkerställa rekryteringen av personer med rätt kompetens och förmåga för framtiden.

20 exjobb och 40 praktikplatser om året
Därför omfattar avtalet bland annat att:

  • chalmersstudenter kommer varje år att erbjudas 20 examensarbeten på ABB
  • chalmersstudenter kommer varje år att erbjudas 40 sommarpraktikplatser på ABB

– Strategiska samarbeten med näringslivet, där långsiktiga mål kombineras med konkreta insatser, är en av grundstenarna i Chalmers utbildning och forskning. Det är ett sätt för Chalmers att bidra till industriell och ekonomisk utveckling. Dessa samarbeten ger våra studenter, doktorander och forskare de bästa tänkbara förutsättningarna att få inspiration samt att leverera bra lösningar och ny konkurrenskraft, säger Karin Markides, rektor och vd för Chalmers.

Stolta över stärkt samarbete
– Vi på ABB är mycket stolta över att vi stärker samarbetet med Chalmers tekniska högskola. Chalmers delar vår vision om att aktivt medverka till ett hållbart samhälle samt gör stora satsningar inom innovationsområdet, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.
Han fortsätter:
– Samarbetet innebär också att vi hjälps åt att skapa högskoleutbildningar som är bra både för studenterna och näringslivet.

Åsa Jackson är personaldirektör vid ABB Sverige:
– Kompetens och forskning är oerhört viktiga för ABB och det är precis vad detta avtal handlar om. Det här samarbetet skapar goda möjligheter för studenterna att upptäcka ABB och göra exjobb för att se vilka spännande verksamheter det finns inom företaget. För oss betyder det också att vi får en bättre chans att lära känna morgondagens medarbetare och kunskapsfält, säger hon.

Stora och komplexa utmaningar
ABB och Chalmers samarbetar redan inom en rad olika forskningsområden, men det handlar oftast om enskilda projekt och insatser. Genom att ingå ett långsiktigt samarbetsavtal, på högsta nivå, skapas en plattform där alla satsningarna koordineras och ges mervärden för båda parter. Det gör även insatserna tydligare, förenklar uppföljning och kan komma att skapa fler forskningsprojekt.
Anders Ådahl, styrkeområdesledare för Energi på Chalmers, ser möjligheter i det fördjupade avtalet:
– Att identifiera och sjösätta spännande forsknings- och innovationsprojekt med direkt global samhällsrelevans är ett av huvudnumren i vårt stärkta samarbete. Inte minst inom elområdet är utmaningarna stora och komplexa. Att samarbeta med ABB om detta är mycket tillfredsställande både för våra studenter och våra forskare, säger han.

Firade med seminarium
I måndags hölls ett publikt seminarium på Chalmers för att fira det nya samarbetsavtalet. Studenter, akademi och övriga gäster bjöds på lunch, kaffe, tårta, skönsång och ett publikt seminarium.
Johan Söderström, vd för ABB Sverige, presenterade ABB:s spännande verksamheter, Stanislaw Gubanski, forskare på Chalmers, pratade om möjligheterna inom samarbetet, och Datong Li, före detta chalmersstudent som nu jobbar på ABB, berättade om sina erfarenheter.
Moderator var Anders Ådahl, teknologie doktor och ledare för styrkeområde Energi på Chalmers.
Därefter berättade Chalmers rektor och vd Karin Markides om vad samarbetsavtalet innebär och en avtalsceremoni hölls med representanter från ABB och Chalmers.

Bildtext: Johan Söderström, vd för ABB Sverige, och Karin Markides, rektor för Chalmers, demonstrerar sitt nya starkare gemensamma band efter att ha undertecknat ett långsiktigt samarbetsavtal den 16 september 2013. Foto: Peter Widing



Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Dags för Forskar-grand prix 2013

$
0
0


Det ska gå fort, vara begripligt men framför allt ska det vara spännande.
Tävlingen Forskar-grand prix som introducerades i Sverige förra året blev en succé.
I årets forskarbatalj handlar det om allt från benskörhet till fria planeter i rymden – på tre minuter.

En av nio deltävlingar i Forskar-grand prix äger rum i Göteborg fredagen den 27 september. Då tävlar forskare från Chalmers och Göteborgs universitet om en plats i den nationella finalen i Stockholm i december. Tävlingen som ska sålla fram Göteborgs bästa forskningspresentatör äger rum på två scener:

  • UNIVERSEUM, kl. 14:00: Åtta forskare ger var sin presentation på tre minuter.
  • FORSKARTORGET på Bokmässan, kl. 18:00: De fyra forskare som gått vidare möts och ger varsin presentation på fem minuter.

Från Chalmers deltar:
Cecilia Berlin, som forskar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri.
Måns Henningson, som forskar om stort och smått: Fysik på olika skalor.
Carina Persson, som forskar om hur stjärnor och planeter bildas i de stora gasmolnen i vår galax.
Karl Palmås, som forskar om samhällsförändringar drivna av innovation och entreprenörskap.

Från Göteborgs universitet deltar:
Helen Nilsson Sköld, som forskar om färger hos fisk och speciellt om hur och varför de växlar färg, men även hälsa hos olika djur för att förstå hur livslängd kan regleras.
Mia Ericson, som forskar om alkohol och beroendesjukdomar.
Palle Dahlstedt, som forskar om kreativitet och nya teknologier för improvisation och komposition.
Marie Lagerquist, som forskar om könshormonet östrogen och dess effekter på skelettet.

Publikens omröstning kompletteras av en tremannajury som bedömer forskarnas föredrag utifrån framförande, struktur och innehåll.
Juryn består  av:
Sisela Lindblom, dramaturg på Göteborgs Stadsteater.
Frida Boisen, chefredaktör på GT.
Per-Olof Nilsson, professor emeritus vid tillämpad informationsteknologi, Göteborgs universitet och Chalmers, föreståndare för Fysikaliska leksaker

Dorotea Blank, programchef på Universeum, är konferencier under tävlingen.

Bakom Forskar-grand prix ligger föreningen Vetenskap & Allmänhet, i samarbete med landets universitet och högskolor samt de fyra forskningsfinansiärerna Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Tävlingen är en del av EU-kommissionens evenemang Researcher’s Night, som arrangeras samma dag i över 30 länder.

Läs mer >>>
Forskar-grand prix Göteborg 2013
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013/forskare-2013/goteborg

Forskar-grand prix 2013
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013

För mer information:
Helena Åberg, Göteborgs universitet, 031-786 5152, helena.aaberg@gu.se
Anita Fors, Chalmers, 031-772 8464, anita.fors@chalmers.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Välbesökt invigning av nytt chalmerslabb

$
0
0


Lämmeltåg av besökare vandrade kors och tvärs över labbgolvet när Chalmers nyinvigde Material- och bearbetningslaboratoriet förra veckan.
Innovationsstrategin om en komplett labbmiljö för hållbar produktion är nu förverkligad.
Läs Nina Silows rapport från invigningen.

– Industrin behöver nya lösningar och det är bråttom. Konkurrensen på världsmarknaden hårdnar och komplexa utmaningar behöver benas ut. Vi vill hjälpa industrin att snabba upp sin innovationsprocess. Här kan vi nu äntligen erbjuda en samverkansmiljö där hela kedjan från skiss till färdig produkt kan utforskas, förklarar professor Rikard Söderberg, som är ansvarig för den stora satsningen.

Bred uppslutning och många stationer
Ett hundratal gäster från företag som Nobel Biocare, Volvo Cars, Santa Maria, GKN, Borealis, Ericsson och Volvogruppen tog chansen att utforska varje hörn av de stora labblokalerna. I mindre grupper fick de chans att diskutera de senaste forskningsrönen direkt vid utrustningarna och instrumenten.
Totalt 14 stationer visades upp och besökarna fick bland annat höra om cellulosa som viktminskning i plast, svetsteknik och icke-förstörande provningstekniker som exempelvis röntgen och ultraljud.
Upplägget var mycket lyckat och engagemanget stort hos de intresserade åhörarna.
– Jag blev väldigt glad att se att ni har kopplat ihop materialfrågor med produktion. Det är ju så verkligheten ser ut. Dessutom blev jag mycket intresserad av röntgenutrustningen och tog med mig kontaktuppgifter därifrån, säger en representant från GKN Aerospace Engine Systems.

En seglarknop för framtiden
Det klassiskt blågula bandet var naturligtvis i centrum av invigningen. Den här gången slapp det dock klippas itu utan hade fått en annan huvudroll.
Professor Lars Nyborg inledde invigningsceremonin med att knyta fast ena änden av bandet inne i Material- och bearbetningslaboratoriet. Åskådarna fick följa med via digital länk.
Lars tog sedan med sig andra änden av bandet och vandrade genom labbet för produktionssystem till det virtuella utvecklingslabbet. Där överlämnades bandet till Lars Börjesson, vicerektor på Chalmers, som med en vacker seglarknop symboliskt knöt samman hela innovationssatsningen.
Det var en stolt labbföreståndare som beskrev sin verksamhet:
– Nu har vi en modern miljö där vi kan göra allt från tillverkning, bearbetning, karakterisering och testning av olika material till modellering av material och processer. Dessutom har vi kapacitet att utföra olika typer av mätningar och bedömningar av kvalitet och produktivitet. Det är fantastiskt roligt att vi i dag får möjlighet att visa upp det för så många intresserade, säger Lars Nyborg.
Vägg-i-vägg med det nyinvigda labbet ligger Produktionssystemslaboratoriet som invigdes 2012 och ytterligare ett steg bort ligger Virtuella utvecklingslaboratoriet som invigdes 2011.

Text: Nina Silow
Foto: Ralf Rosenberg

Fakta >>>
Forskningen inom Material- och bearbetningslaboratoriet är fokuserad på skärande bearbetning, bearbetning av polymerer och pulver-metallurgisk bearbetning.

Följande stationer visades upp under invigningen >>>

  • Material properties characterization of ”super good” metallic alloys /Christer Persson & Joel Andersson
  • Green Polymers /Ruth Arino
  • Powder Metallurgy /Eduard Hryha
  • Productivity management – Turning potentials to profit /Peter Almström
  • Material Characterization of cast iron components using ultrasonic NDT /Kenneth Hamberg
  • Process Optimization by means of Finite Element Method /Amir Malakizadi
  • Production of nanomaterials by pulse-electrodeposition /Uta Klement
  • IqNDE – Integrity and quality assessment by NDE /Anders Rosell
  • High resolution digital X-ray inspection of thick objects /Erik Lindgren
  • The main factors for controlling the fillet weld dimensions /Peter Hammersberg
  • Studying the near surface Iron-Chromium Carbide Morphology after Machining /Seyed Hosseini
  • Microstructure <—-> Machinability /Kumar Babu Surreddi
  • Extrusion of thermoplastic stripes /Erik Stenvall
  • Influence of work material microstructure on machinability /Stefan Cedergren

Mer information om laboratorierna och vilka möjligheter till samverkan som erbjuds >>>

Material- och bearbetningslaboratoriet >>>
www.chalmers.se/sv/styrkeomraden/produktion/innovationslabb/mbl

Produktionssystemslaboratoriet >>>
www.chalmers.se/sv/styrkeomraden/produktion/innovationslabb/psl

Virtuella utvecklingslaboratoriet >>>
www.chalmers.se/sv/styrkeomraden/produktion/innovationslabb/vdl


Postat i:Nytt om chalmerister

Dagens och framtidens ledare pratade värderingar på Chalmers

$
0
0


Det ideella initiativet World Values Day samlade 150 deltagare från universitet och näringsliv för att diskutera värderingar och inre drivkrafter under en heldag på Chalmers den 5 oktober.
– Vi vill lyfta frågan om värderingars roll i samhället och uppmuntra dagens och framtidens ledare att följa sina värderingar tydligare. Det bästa ledarskapet är det som grundar sig i individuella värderingar och tar hänsyn till andras värderingar, säger projektledaren Per Bergström.

Genom att låta varje deltagare identifiera sina starkaste värderingar och lyfta frågan ”Lever du efter dina värderingar i ditt ledarskap?” vill World Values Day utveckla individer och ledarskap till en ny nivå.
Initiativet föddes av att många studenter och yrkesverksamma alltför ofta har vaga bilder om vad de vill och strävar mot. Genom upplevelsebaserade övningar, inspirerande talare och ledarskapsexperters erfarenheter fanns ambitionen att öka medvetenhet hos deltagarna om värderingar för att uppmuntra till mer värderingsdrivna beslut.
Baserat på flera deltagare verkar dagen ha väckt många nya tankar:
–  Jag brukar vanligtvis tycka värderingsfrågor är svåra att ta till en konkret nivå varför det ofta blir flummigt, men ingen verkar gå orörd efter dagens pass, inte ens jag, säger Chalmers kårordförande Johanna Svensson.

John Holmberg (bilden ovan), vicerektor på Chalmers, stämmer in i de positiva omdömena:
–  Jag tror ett initiativ som detta kan ha en stor positiv påverkan på framtiden och enskilda individers ledarskap. Att studenter så aktivt försöker påverka ledarskapet i näringslivet är imponerande och visar verkligen på kraften och engagemanget hos framtidens ledare, säger han.

En gång i månaden kommer nu ytterligare workshops hållas baserat på ämnet, med syfte att fortsätta utveckla diskussionen.
– Ytterligare ett World Values Day kommer dessutom att hållas på KTH närmsta veckorna och ambitionen är att skapa ett initiativ som sprider sig till fler delar av världen, säger Per Bergström (bilden ovan).

Foto: Dino Soldin, www.dinosoldin.com

Presskontakt:
Per Bergström, Projektledare för WVD på Chalmers, tel 0723019191, info@worldvaluesday.se

För mer information >>>
www.worldvaluesday.se

World Values Day är en mötesplats mellan dagens och framtidens ledare. I centrum står samtalet om varför vi gör det vi gör. Det är en upplevelsebaserad dag där deltagarna, med utgångspunkt i sina värderingar, får en bättre självinsikt och ett sunt förhållningssätt till sin omvärld.

Läs tidigare inlägg om World Values Day >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/09/26/heldag-om-varderingar-och-drivkrafter-pa-chalmers

wvd_q wvd_r wvd_p wvd_o wvd_n wvd_m wvd_l wvd_k wvd_j wvd_i wvd_h wvd_g wvd_f wvd_e wvd_d wvd_c wvd_b wvd_a wvd_24 wvd_23 wvd_22 wvd_21 wvd_19 wvd_18 wvd_17 wvd_15 wvd_14 wvd_13 wvd_12 wvd_11 wvd_10 wvd_9 wvd_8 wvd_7 wvd_5 wvd_3 wvd_2 wvd_1 wvd_z wvd_y wvd_x wvd_w wvd_u wvd_t wvd_s


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Watch our brand new graphene movie

$
0
0


Chalmers University of Technology has been honored to coordinate one of the EU’s biggest ever science projects – Graphene Flagship – and time has come to take the super-material out from the research labs and into everyone’s lives.
In the new video ”Ready, set, graphene” Jie Sun, Assistant Professor at the Department of Microtechnology and Nanoscience, shows how he manufactures scalable and high-performing solid Graphene samples – the raw material for the over 100 research groups within the Graphene Flagship.

THANKS TO: Jie Sun and Niclas Lindvall, Microtechnology & Nanoscience, Quantum Device Physics Laboratory
NARRATOR: Maria Abrahamsson, Chemical & Biological Engineering
MUSIC: Björn Olsson
ANIMATIONS: iStock, BOID
VIDEO: Torgil Störner, Communications & Marketing, Chalmers


Postat i:Forskning från Chalmers, In English, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Nya projekt igång på Chalmers entreprenörskola

$
0
0

entreprenorskolan 690x330

I början av september startade projektåret vid Chalmers entreprenörskola då 32 masterstudenter drog igång arbetet med att driva innovationsbaserade företag tillsammans med externa idépartners från både näringsliv och akademi. Den inledande fasen handlar till stor del om att våga ge sig ut på marknaden och identifiera potentiella kunder och tillsammans med dem arbeta vidare på företagsidén och göra den hållbar.

Årets projekt spänner över ett flertal teknikområden och de elva grupperna sitter i en gemensam lokal på Chalmers för att på så vis kunna utveckla idéerna tillsammans och hjälpa varandra att våga ta nästa steg.

Under året skriver studenterna också ett personligt examensarbete där de reflekterar över sin entreprenöriella resa.

Läs mer (på engelska) på Chalmers entreprenörskolas webbplats om hur arbetet inför det kommande året har dragit igång och om de olika projekten

/Viktor Brunnegård, marknadsföringsansvarig vid Chalmers entreprenörskola

Foto: Encubator


Postat i:Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Chalmers stänger klockan 15 i dag

$
0
0

Med tanke på rådande väderleksprognos för eftermiddagen och kvällen (klass 3-varning utfärdad) har Chalmers ledning beslutat att ställa in all undervisning för samtliga studenter och lärare från kl. 15.
Dessutom rekommenderar Chalmers ledning alla anställda att lämna arbetsplatsen från och med kl. 15 för att kunna ta sig hem i god tid.
Uppmaningar från myndigheter är att stanna inomhus. De som har långa pendelavstånd bör fundera på när man ska ta sig hem.
Bakgrunden till beslutet är att Chalmers värnar om säkerheten för studenter och medarbetare.

Mats Viberg, stf rektor, Erik Eliasson, säkerhetschef och Tomas Nilsson, kommunikationschef


Postat i:Nytt om Chalmers

Chalmers closes 3 pm today

$
0
0

All employees and students are recommended to leave work at 3 pm, due to storm warning.
Given the current weather forecast for the afternoon and evening (Class 3 warning issued), Chalmers management decided to cancel all education for students and teachers at 3 pm.
Chalmers management also recommends all employees to leave work at 3 pm in order to get home in good time.
Recommendations from authorities are to stay indoors. Those who have long commutes should consider when to go home.
 


The background to the decision is safety for students and staff.


Postat i:In English, Next Stop Chalmers, Nytt om Chalmers

Chalmers sticker ut i granskning av utbildningar

$
0
0


Resultatet av Universitetskanslersämbetets stora granskning av svenska teknik- och ingenjörsutbildningar är nu offentliggjort.
Chalmers sticker ut i utvärderingen, med mycket hög kvalitet på 16 av 45 utbildningar. Ingen av civilingenjörsutbildningarna får omdömet bristande kvalitet.
– En av de utbildningar som sticker ut i den här fantastiska floran av resultat är vår femåriga utbildning i kemiteknik. Där får både kandidat-, master- och civilingenjörsdelarna omdömet mycket hög kvalitet. Det är extra roligt, eftersom arbetsmarknaden är god för dessa grupper, och vi behöver utbilda fler kemister i Sverige. Jag hoppas att det här resultatet leder till att fler väljer en utbildning inom kemi, säger Chalmers vicerektor för grundutbildningen, Maria Knutson Wedel.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har precis avslutat den mest omfattande utvärderingen av högre utbildning som gjorts hittills. Kvaliteten på drygt 360 teknik- och ingenjörsutbildningar har utvärderats. De har sedan fått ett av tre omdömen; mycket hög kvalitet, hög kvalitet eller bristande kvalitet.

Chalmers intar särställning
Enligt UKÄ intar Chalmers en särställning med sina positiva resultat. Sex av de 19 svenska civilingenjörsutbildningar som får omdömet mycket hög kvalitet finns vid Chalmers.
”Ett sannolikt skäl till framgången är att Chalmers tekniska högskola har haft en klar idé om Bolognareformen och konsekvent anpassat sina utbildningar inom ramen för den”, skriver de sex ordförandena i UKÄ:s bedömargrupper i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Av de granskade svenska utbildningarna bedöms 14 procent ha mycket hög kvalitet och 56 procent hög kvalitet, medan 30 procent har bristande kvalitet. Motsvarande siffror för Chalmers del är 36 procent med mycket hög kvalitet, 60 procent med hög kvalitet och 4 procent med bristande kvalitet.

Duktiga studenter, engagerade lärare
Maria Knutson Wedel, vicerektor för grundutbildningen på Chalmers, säger att det är väldigt glädjande att Chalmers har så många duktiga studenter, och så många engagerade lärare som hjälper dem att nå examensmålen.
Och hon lyfter fram flera positiva delresultat:
– En av de utbildningar som sticker ut i den här fantastiska floran av resultat är vår femåriga utbildning i kemiteknik. Där får både kandidat-, master- och civilingenjörsdelarna omdömet mycket hög kvalitet. Det är extra roligt, eftersom arbetsmarknaden är god för dessa grupper, och vi behöver utbilda fler kemister i Sverige. Jag hoppas att det här resultatet leder till att fler väljer en utbildning inom kemi, säger Maria Knutson Wedel.

Yrkesutbildningarna når målen
Andra positiva delresultat som hon nämner är att alla Chalmers yrkesutbildningar når målen, och att det allra nyaste högskoleingenjörsprogrammet bedöms hålla mycket hög kvalitet – den utbildningen inom ekonomi och produktionsteknik har bara funnits i några år.

Två masterprogram får omdömet bristande kvalitet
Två utbildningar på Chalmers har fått omdömet bristande kvalitet; masterutbildningarna inom datateknik och informationsteknik.
– När vi ser på resultaten i detalj, visar det hur svårt det trots allt är att genomföra Bolognareformen, säger Maria Knutson Wedel. Alltså att utforma en femårig utbildning som leder till tre olika examina. Men vi ser samtidigt att kandidat- och civilingenjörsdelarna inom samma utbildningar får omdömena hög eller mycket hög kvalitet. Därför tvivlar vi inte på att vi kan komma tillrätta även med masterdelarna. Dessutom kan vi ju hämta inspiration från andra chalmersutbildningar som har lyckats på alla nivåer.

Nu börjar arbetet med att analysera alla resultat i detalj, för att sedan vidta åtgärder i de fall där det behövs. Lärosätena har ett år på sig att åtgärda de utbildningar som har fått omdömet bristande kvalitet.

Text: Johanna Wilde
Foto: Oscar Mattsson, Peter Widing och Jan-Olof Yxell

Resultaten för Chalmers >>>
Utbildning och omdöme:
Automation och mekatronik, kandidat: Hög
Maskinteknik, kandidat: Hög
Teknisk design, kandidat: Hög
Bioteknik, kandidat: Mycket hög
Kemiteknik, kandidat: Mycket hög
Kemiteknik med fysik, kandidat: Mycket hög
Datateknik, kandidat: Mycket hög
Informationsteknik, kandidat: Hög
Elektroteknik, kandidat: Hög
Teknisk fysik, kandidat: Mycket hög
Samhällsbyggnadsteknik, kandidat: Hög
Arkitektur och teknik, kandidat: Hög
Industriell ekonomi, kandidat: Hög
Maskinteknik, master: Mycket hög
Teknisk design, master: Mycket hög
Bioteknik, master: Hög
Kemiteknik, master: Mycket hög
Energi- och miljöteknik, master: Mycket hög
Datateknik, master: Bristande
Informationsteknik, master: Bristande
Elektroteknik, master: Hög
Teknisk fysik, master: Hög
Automation och mekatronik, master: Hög
Samhällsbyggnadsteknik, master: Hög
Industriell ekonomi, master: Hög
Designingenjör, högskoleingenjör: Hög
Maskiningenjör, högskoleingenjör: Hög
Kemingenjör, högskoleingenjör: Hög
Dataingenjör, högskoleingenjör : Hög
Elektroingenjör, högskoleingenjör: Hög
Mekatronikingenjör, högskoleingenjör: Hög
Byggingenjör, högskoleingenjör: Hög
Ekonomi och produktionsteknik, högskoleingenjör: Mycket hög
Maskinteknik, civilingenjör: Mycket hög
Teknisk design, civilingenjör: Mycket hög
Bioteknik, civilingenjör: Mycket hög
Kemiteknik, civilingenjör: Mycket hög
Kemiteknik med fysik, civilingenjör: Hög
Datateknik, civilingenjör: Hög
Informationsteknik, civilingenjör: Mycket hög
Automation och mekatronik, civilingenjör:    Hög
Elektroteknik, civilingenjör: Mycket hög
Teknisk fysik, civilingenjör: Hög
Väg och vatten, civilingenjör: Hög
Industriell ekonomi, civilingenjör: Hög

Läs Universitetskanslersämbetets pressmeddelande med resultaten för alla högskolor >>>
www.uk-ambetet.se/nyheter/entredjedelavteknikochingenjorsutbildningarnahallerintemattet.5.575a959a141925e81d17e0.html

Läs Universitetskanslersämbetets debattartikel i Göteborgs-Posten >>>
www.gp.se/nyheter/debatt/1.2156976-dags-att-rensa-i-mangfalden-av-teknikutbildningar

Fakta om utvärderingen >>>
Universitetskanslersämbetet granskar all högskoleutbildning utifrån hur studenterna, och därmed utbildningen, når de examensmål som är formulerade i högskoleförordningen. Utvärderingarna genomförs alltid av en grupp kolleger, en så kallad peer review, med representanter från akademin, yrkeslivet och studenter. För de 364 teknikutbildningarna vid 24 lärosäten som granskningen omfattat har drygt 200 bedömare varit inblandade, varav nästan hälften har varit professorer. Över 4 000 examensarbeten har granskats.
De utbildningar som har fått omdömet bristande kvalitet får nu sina examenstillstånd ifrågasatta. De berörda universiteten och högskolorna har ett år på sig att åtgärda bristerna. Om bristerna kvarstår efter uppföljningen om ett år förlorar lärosätet sitt examenstillstånd.


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Riksdag och regering

Organdonation, satir och Sustainability Jam på studenternas hållbarhetsdag

$
0
0


Den 21 november är det dags för inspirationsdag om hållbarhet för studenter på Chalmers och Göteborgs universitet.
– Vi behöver peppa varandra och inspireras till hållbara val – små som stora. Jag hoppas att så många studenter som möjligt från Chalmers och Göteborgs universitet tar chansen att komma och lyssna till starka personligheter och berättelser som berör, och samtidigt få mer kunskap om olika aspekter av hållbar utveckling, säger Moa Persson, projektledare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, som arrangerar dagen.

Hållbarhetsdagen äger rum 21 november på Sahlgrenska Akademin och gästas bland annat av Carolina Klüft, elitidrotterskan som numera är projektledare på Naturskyddsföreningen, Martha Ehlin (bilden överst) från organisationen Mer Organ Donation MOD, serietecknaren Max Gustafson och Elsa Fries kostekonom och talesperson för tankesmedjan Dyrare mat, NU!.

Flera forskare finns också på programmet, däribland Deliang Chen, institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, Fredrik Hedenus, Fysisk resursteori, Chalmers, Joakim Larsson, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet, och Cecilia Solér, företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Anmälan är öppen med sista anmälningsdag 18 november.

Läs mer på hemsidan www.hallbarhet.se och www.facebook.com/hallbarhetsdagen

Text: Sara Örtegren
Foto: Anna Rehnberg (Martha Ehlin), Ryno Quantz/Svensk Friidrott (Carolina Klüft)

Kontakt >>>
Moa Persson, projektledare för Hållbarhet, GMV
E-post: moa.persson@chalmers.se
Tel: 031 -772 49 57

Observera: Hållbarhet 2013 ska inte förväxlas med det separata evenemanget The Chalmers Day for a Sustainable Future, som äger rum den 8 november.


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Chalmeristerna som tog hem Venture Cup Väst

$
0
0


I torsdags korades Västsveriges nästa tillväxtföretag på regionfinalen av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. 
Imnus Emergency Housing blev totalvinnare av Venture Cup Väst och kommer med sin affärsidé hjälpa människor i katastrofsituationer med hjälp av plattpaketerade nödbostäder.
Nästan 300 människor var samlade på Lindholmen för att vara på plats när Västsveriges nästa tillväxtföretag korades. Det bjöds på inspiration, mingel, nätverkande och kvällens höjdpunkt var prisutdelningen för de bästa bidragen i Venture Cup Väst.
Affärsidéerna sträckte sig genom flera olika områden och bland vinnarna finner vi bland annat en cykelapp som räddar liv, en miniodling för hemmabruk i snygg design samt en marknadsplats för konst online.

Totalvinnare från Chalmers
Totalvinnarna av Venture Cup Väst, Imnus Emergency Housing, utvecklar plattpaketerade nödbostäder som kan hjälpa människor i katastrofsituationer. Juryns motivering till vinsten lyder:
”Affärsidén innehar själva essensen av hållbarhet och kombinerar det med en stor finansiell potential. Bidraget levererar en produkt med teknisk innovation och klok design som utkonkurrerar existerande lösningar. Med patent och ett starkt team, uppbackat med erfarenhet, spår Venture Cups jury en ljus framtid till Totalvinnaren i Venture Cup Väst.”

Socialt entreprenörskap framgångsfaktor
Imnus Emergency Housing ser fram emot kommande år och tror att socialt entreprenörskap kan vara en framgångsfaktor:
– Vi vill fortsätta utvecklingen av vår idé för att kunna ha ett färdigt koncept 2014 som förbättrar levnadsstandarden för människor i nödsituationer, säger My Klint, en av grundarna till företaget.
Magnus Pettersson fortsätter:
– Vi förbättrar förhållanden för människor i nödsituationer genom vår affärsidé, där socialt entreprenörskap genererar samhällsvinster samtidigt som det genererar vinst.

Jalp! vann sin kategori
Även delkategorin Webb, mjukvara och media hade chalmerister som segrare, representerade av Robert Andersson, Johannes Vestlund och Adam Szakal med smartphoneappen Jalp.

Venture Cup Väst fick in många bidrag till höstens tävlingsomgång och efter ett noggrant juryarbete togs åtta nominerade bidrag fram, två stycken i varje kategori. Under veckan fick de nominerade pitcha för Venture Cups jury en sista gång. Juryn består av ett 20-tal experter inom olika områden. Därefter valdes en vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media och av kategorivinnarna valdes en totalvinnare av Venture Cup Väst. På regionfinalen belönades varje kategorivinnare med 25 000 kronor och totalvinnaren kammade hem ytterligare 100 000 kronor. Dessa pengar ska vara till stöd för fortsatt utveckling av affärsidén. Nu har alla vinnare möjlighet att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Stor potential hos vinnarna
Venture Cup Västs regionchef Christina Jarnemo är mycket nöjd med eventet och ser stor potential hos vinnarna.
– Kvällen har varit fantastiskt rolig med glada människor och inspirerande talare och inte minst tävlande som håller en mycket hög nivå. Roligt att en idé inom socialt entreprenörskap vann den stora vinsten. Jag hoppas att alla som har varit med i höstens tävling känner att de har tagit sig ett steg närmare sin dröm att starta företag.

Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

Regionfinalens alla vinnare

Kategori Life Science & Teknik
Imnus Emergency Housing
Tävlande: Magnus Pettersson, 27 år från Göteborg, Ayda Moayedzadeh, 29 år från Göteborg & My Klint, 26 år från Stockholm
Lärosäte: Chalmers
Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

Kategori Webb, Mjukvara & Media
Jalp!
Tävlande: Robert Andersson, 28 år från Borås, Johannes Vestlund, 22 år från Linköping, Adam Szakal, 22 år från Helsingborg & Niklas Carlborg, 23 år från Ulricehamn.
Lärosäte: Chalmers
Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.

Kategori Miljö & Energi
HydroCultivate
Tävlande: Patrik Strandell, 30 år från Stockholm och Victor Strandell Almé, 28 år från Stockholm.
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Kategori Människa & Samhälle
Studentkonst
Tävlande: Fredrik Anderson, 26 år från Vänersrborg, Hans Carlson, 26 år från Varekil och Peter Ekeros, 26 år från Varekil.
Bostadsort: Göteborg
Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Fredrik, Dina och Magnus är årets pedagogiska pristagare

$
0
0


2013 års pedagogiska pristagare brinner för sina ämnen, prioriterar verklighetsanknytningen i undervisningen och satsar på att ge studenterna fler praktiska moment i utbildningen.
Den 7 december mottog de Chalmers pedagogiska pris i hörsalen RunAn av vicerektor för grundutbildning, Maria Knutson Wedel.

Fredrik Olindersson, programansvarig för sjökaptensprogrammet, uppmärksammas för sitt arbete med att utveckla sitt program i samarbete med studenter, lärare och näringsliv. Han har tydliggjort kopplingen mellan ämnena genom lärsekvenser, som går som ”röda trådar” genom programmet. Det handlar exempelvis om miljö, sjösäkerhet och kommunikation, ämnen som numera är integrerade i ett flertal av programmets kurser.
Varför har du satsat på detta?
– Jag har velat få studenterna att se helheten och hur de olika ämnena kompletterar varandra. Det ställs höga krav på delarna i utbildningen, och jag har tillsammans med lärarna på programmet jobbat med att tydligöra delarnas betydelse för programmet och utbildningen i sin helhet.
Under Fredriks tid som programansvarig har studenterna också fått större möjligheter till praktiska moment. När det saknades lärarresurser för att kompensera studenter som hade missat passen med fartygssimulatorn, så skapades ett system för studentledd simulatorträning. På detta sätta kan studenterna få praktiska färdigheter på hög nivå, vilket utgör en god förberedelse inför kommande yrkesliv.

Dina Petranovic Nielsen, docent i systembiologi vid institutionen för kemi- och bioteknik får Chalmers pedagogiska pris för sin utveckling av kursen molekylärbiologi och sina engagerande undervisningsmetoder. I sin kurs guidar hon studenterna från konkret till abstrakt kunskap. Hon fokuserar på studenternas lärande och eftersträvar ömsesidigt utbyte i undervisningen, eftersom hon ser dem som möjliga framtida kollegor. Dina uppmärksammas också för sina undervisningsmetoder, som handlar om återkoppling i och utanför klassrummet och om att skapa dialog i olika former.
Vad kännetecknar en bra lärare enligt dig?
– En bra lärare är inställd på att arbeta hårt, eftersom alla förberedelser som undervisningen kräver tar mycket tid. Man behöver också brinna för sitt ämne och för undervisning, och tycka att det är givande. Jag gör mitt bästa för att de ska bli goda ambassadörer för ämnet och vetenskapen, berättar Dina.

Magnus Evertsson, biträdande professor vid institutionen för produkt- och produktionsutveckling, får priset för sitt arbete med kursen Maskinelement, där han aktivt kopplar samman kursens lärandemål, undervisningsaktiviteter och examination.
Magnus ger många exempel utifrån sin erfarenhet i industrin i sin undervisning. Kursens knappt 70 lärandemål är tydligt kopplade till konstruktionsövningar, som bygger på verkliga case. Dessa syftar till att träna studenterna för industrirelevanta sammanhang. Att Magnus själv har varit med och gjort de saker han beskriver i teorin, ger Magnus en trovärdighet, som uppskattas av studenterna.

God ingenjörskonst genom CDIO-principen
Sedan slutet av 90-talet använder sig Magnus av CDIO-principen, som en inramning för att utbilda goda ingenjörer. CDIO står för Conceive — Design — Implement — Operate, och är en inriktning för att studenterna ska omsätta teori i praktik. Magnus Evertsson menar att studenter idag ofta saknar praktisk erfarenhet att tillämpa på maskinområdet, på grund av att man ofta inte försöker laga saker som går sönder.
– Maskiner som tillverkas idag håller ofta bara några år, och så köper man nytt. Jag ser det som högskolans roll att bidra till att skapa bättre produkter och att lära studenterna hur man kan göra det, berättar Magnus.

Seminarium på KUL-konferensen i januari 2014
Fredrik, Dina och Magnus fick också frågan om goda råd till kollegor gällande undervisning. Sammanfattningsvis handlade deras svar om att jobba aktivt med lärandemål och lärsekvenser, samt se till att dessa är förankrade i det tänkta tillämpningsområdet. Ytterligare tips var att samarbeta med kollegor (programråd eller lärarlag) i metod- och kursutveckling och att sätta sig in i dagens studenters perspektiv.

Vill du höra mer om de tre pristagarnas arbete? Missa då inte deras seminarium på KUL-konferensen den 15 januari.

Text: Carolina Eek Jaworski
Foto: Jan-Olof Yxell


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Spexmingel med Chalmers Vänner

$
0
0


Chalmersspexet har i höst firat 65 år med en rad uppsättningar av både klassiska och nyskrivna föreställningar.
Ett 70-tal chalmerister mötte upp när Chalmers Vänner passade på att bjuda på mingel och nyuppsättning av 1984 års spex ”Lasse-Maja” på Lorensbergsteatern i Göteborg.
Trots att regnet smög sig på utomhus var stämningen varm och gemytlig inne i teaterfoajén. ”Lasse-Maja” bjöd på underhållande akrobatik och fängslande intriger. Med delar av originalensemblen på scen charmades publiken av rappa repliker och en fantastisk energi.
Den tokiga handlingen tillsammans med en mycket fysisk akrobatik var ett lyckat koncept. När publiken på klassiskt spex-manér krävde omtag, var ensemblen snabb att bjuda på sig själv och höja stämningen ytterligare.
– Om ni bara haft en tredjedel så roligt som vi har haft så har ni haft det oförskämt roligt! kommenterade huvudrollsinnehavaren Anders Jackson från scenen.

”Ett sätt att tacka”
Värdinna för kvällen var Marianne Gyllensten (D89), civilingenjör och fundraiser på Chalmers:
– Det här är ett sätt att tacka alla som bidragit till Chalmers Vänner och därmed hjälpt till att föra högskolans utveckling framåt, förklarar hon.
Insamlingsfonden Chalmers Vänner har delat ut stipendier till aktiviteter som är av särskilt värde för Chalmers framtid och utveckling sedan 2007. Det kan vara studenter, forskare eller projekt som utmärker sig på något sätt.
Men det är inte bara fokus på pengar utan även engagemang genom kontakter och tid är viktigt.
– Chalmers Vänner handlar inte bara om kronor och ören utan även om samvaro och gemenskap. Det är en förlängning av chalmersandan och det hoppas jag att många av er känner, sa Marianne Gyllensten i sitt välkomsttal på Lorensbergsteatern.
Hon fortsatte med att berätta om framgångarna med studentprojekten Solar Decathlon och Formula Student och allt spännande som händer på Chalmers. Invigningen av Chalmers grafencentrum, lanseringen av EU:s forskningsflaggskepp om grafen och kommande Nobelföreläsningar var bara några av de aktiviteter som nämndes.

Glad pensionär
I minglet träffade vi bland andra chalmeristen och chalmersvännen Mats Ljunggren (E67) som var med och startade telekomjätten Europolitan (nuvarande Telenor). Under de första åren var han även bolagets vd.
Mats Ljunggren, som i dag är glad pensionär, minns sin studietid väl. 1967 var han kårordförande och på senare år blev han starkt engagerad i bygget av Chalmers nya kårhus.
– Det är trevligt att få träffa chalmeristvänner i en så härlig miljö och inte minst att fira att chalmersspexet fyllt pensionär, säger Mats.

Text: Martina Mofidi och Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell

Se fler bilder på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157638730015784


Postat i:Chalmers Vänner, Chalmersspexet, Friends of Chalmers, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Högstadieelever har svaren på framtidens transportfrågor

$
0
0

Rekordmånga högstadieklasser deltog när det var dags att kora vinnarna i årets upplaga av Framtidens transporter. Det är Universeum, Chalmers och flera andra organisationer inom transportområdet som arrangerar tävlingen där sjunde- och åttondeklassare gör upp om att bygga den smartaste transportlösningen. För vinnarna från Nordlyckeskolan 8B väntar nu övernattning för hela klassen bland hajar och reptiler på Universeum. De prisas även med 10000 kronor och får presentera sitt innovativa projekt för Göteborgs Stads trafiknämnd.

A Framtidsdagen 690x330

Tävlingen avgjordes på ett Universeum som fullkomligt myllrade av förhoppningsfulla högstadieelever och nyfikna representanter från näringslivet. Hela trettio bidrag ställdes ut och det var en svettig jury som efter långa överläggningar till slut korade Nordlyckeskolan 8B som dagens största vinnare, tack vare båten Green Ocean som lyckas kombinera flera olika förnyelsebara energikällor.

Båten, som är tänkt att användas för godstransporter, har tryckplattor på sidan av skrovet och när vattnets vågor pressas mot dessa alstras energi som driver båten framåt. Green Ocean har också en kupol med solceller som både skyddar containerlasten och genererar ytterligare energi.

– Den innehåller även ett vindkraftverk och lastas med hjälp av rullband och magnetism för att förflytta de stora containrarna. Man behöver inte bygga nya båtar utan konstruerar om båtar som redan finns, förklarar eleverna Jonathan Wasenius och Ellen Sennerman.

Kombination av energikällor imponerade på juryn
Just kombinationen av godstransportlösning och möjligheten att använda befintliga båtar tilltalade juryn. Motiveringen poängterar att klassen fokuserat på den utsatta havsmiljön och använt sig av olika källor för förnyelsebar energi.

– Det är värt att uppmärksamma elevernas innovativa tänk med att utnyttja vågenergi på fartygen. Eftersom man utgår ifrån befintliga fartyg begränsar man också kostnaderna för omställningen. Klassen introducerar även ett nytt koncept för lastning av containrar med rullband, överlag är Green Ocean ett kreativt och genomtänkt arbete, menar Per Olof Arnäs, chalmersforskare och juryordförande.

Kreativt förslag på stor stadsutmaning
Andrapris med en vinstsumma på 5000 kronor kammades hem av Frillesåsskolan 8B. Deras lösning med kombinerad transport av människor och gods föll också juryn helt i smaken.

– Detta är en stor utmaning för städer över hela världen och klassen har tagit fram ett kreativt förslag som många kommer vara intresserade av. De har även funderat kring resurseffektivitet med målet att skapa självförsörjande system med bra materialval. Klassen har också tagit fram ett finansieringsförslag som visar hur det kan bli billigare för resenärerna, berättar Per Olof.

Modellen från Frillesåsskolan kommer att ställas ut på avdelningen för logistik och transport vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.

Hybridfordon och grafenkapsel bland de tävlande bidragen
Nygårdsskolan 7A hade skissat på flera olika förslag och genomfört en omröstning. Valet föll på Hybridfordonet som både kan flyga och färdas på vatten. I montern visades en dokumentärfilm om projektets gång och en attrapp av Hybridfordonet.

– Det kan inte bara frakta mat och vatten utan också kläder, framförallt till behövande utvecklingsländer, säger Jakob Österström, Oliver Andersson och Daniel Hanngren.

Stora Högskolan 7B med Ella Karlsson, Johanna Gustafsson och Stina Wahlqvist i spetsen hade konstruerat ett förslag som handlade om persontransporter där människor färdas i en kapsel gjord av supermaterialet grafen som var placerad inuti ett genomskinligt rör ovan marken.

– Det är en modell som passar väldigt bra i Göteborg eftersom att det är svårt att bygga under jorden här, förklarade eleverna.

Workshop med transportexperter
Under dagen hölls även en workshop där eleverna fick diskutera samma tema i mindre grupper, nämligen hur man skulle kunna förflytta sig mellan Korsvägen och Göteborgs Centralstation om vattnet skulle stiga en meter över marken. Kristina Liljestrand, till vardags forskare vid avdelningen för logistik och transport på Chalmers, deltog som moderator.

– Vi var flera så kallade experter med representanter från både högskolor och näringsliv som gick runt mellan de olika grupperna och lyssnade på diskussionerna och ställde frågor för att hjälpa dem på traven. Det fanns många olika kreativa förslag i form av båtar, jetskis och linbana, jag blev mycket imponerad! säger Kristina.

Text: Annica Eijlinder och Caroline Örmgård
Foto: Caroline Örmgård

B Vinnare 690x330

C Prisutdelning 690x330

D Vinnande bidraget 690x330

Bildtext: Det vinnande bidraget Green Ocean.

E Green Ocean team 690x330

Bildtext: Jonathan Wasenius och Ellen Sennerman från Nordlyckeskolan 8B.

F Tvåorna 690x330

G Frillesåsskolan 690x330

Bildtext: Frillesåsskolan 8B kammade hem andrapris.

H Hybridfordonet 690x330

Bildtext: Hybridfordonet kan både flyga och färdas på vatten.

J Hybridfordonet3 690x330

Bildtext: Jakob Österström, Oliver Andersson och Daniel Hanngren från Nygårdsskolan 7A.

K Stora Högskolan 690x330

Bildtext: Ella Karlsson, Johanna Gustafsson och Stina Wahlqvist från Stora Högskolan 7B satsade på grafenkapsel.

L Intervju 690x330

M Översiktsbild 690x330

N PO 690x330

Bildtext: Per Olof Arnäs, juryordförande och chalmersforskare, var nöjd med dagen.

 


Postat i:Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Marika får praktisera ett år i London

$
0
0


Chalmeristen Marika Källman belönas med 2014 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i London.

Marika Källman studerar till civilingenjör inom industriell ekonomi på Chalmers med en master i Intellectual Capital Management.
– Det handlar bland annat om hur man värderar immateriella tillgångar och skyddar innovationer hos både företag och universitet, förklarar Marika, som kom i kontakt med ämnet under sina två år på Chalmers entreprenörskola.

I dagarna reser hon till Nicaragua för sitt examensjobb. Där ska hon delta i ett gemensamt forskningsprojekt med deltagare från Kanada, Sverige och Nicaragua som tillsammans byggt upp en biobank för cancerforskning. Marika ska studera hur forskningsresultaten kan hanteras i form av immateriellt kapital och utforma en typ av affärsmodell för att skydda dem vid en kommersialisering.
– Forskningsinnovationer kan annars resultera i dyra mediciner som folk i fattigare länder ändå inte har råd att köpa, säger hon.

Internationella relationer har alltid intresserat Marika. I högstadiet gick hon en internationell linje med många olika nationaliteter bland eleverna och där undervisningen till största del bedrevs på engelska. Som nationell koordinator för Iaeste (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), en ideell organisation för internationella praktikutbyten, deltog hon i flera internationella konferenser. Hon ingick själv i ett praktikutbyte i Vitryssland.
– Det har lärt mig att kommunicera, förhandla och hitta konsensus över nationsgränser och kulturskillnader, berättar hon.

Framtidsplanerna präglas av ett internationellt perspektiv, där hon kan kombinera sina kunskaper inom teknik, ekonomi och språk.
– Jag skulle gärna ha ett jobb med strategiskt ansvar för ett nystartat företag som vill expandera utomlands. FN eller UD lockar också, gärna med internationella utvecklingsprojekt där man kan göra långsiktig skillnad även med små medel. Men den stora drömmen är att bli diplomat.

Marika Källman har även varit aktiv inom Nova 100, Sveriges främsta talangnätverk för studenter, och Unga Aktiesparare. Dessutom har hon svart bälte i ju-jutsu!

Foto: Privat

För ytterligare information, kontakta:  
Cari Hildebrand, pressansvarig Anders Walls Stiftelse, tel. 070-6057906

Anders Walls Stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 50 miljoner kronor till ett 350-tal stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Stipendier

Spana in nanosemlorna från Chalmers

$
0
0


Fettisdagen till ära:
Titta lite extra på bilderna i det här inlägget.
Det som ser ut som semlor är i själva verket nanostrukturer som fungerar som små antenner för synligt ljus.
Varje ”semla” är cirka 100 nanometer stor, alltså ungefär en miljondel av en riktig semla. ”Brödet” består av guld och ”grädden” av glas.
Strukturerna har skapats av forskaren Ruggero Verre på Chalmers, med en metod som kallas för kolloidal litografi. Den här typen av optiska antenner används till forskning inom biokemi, solcellsteknik och kommunikationsteknik.
Fotot är taget med elektronmikroskop.

Text: Johanna Wilde
Bilder: Ruggero Verre, Chalmers



Ytterligare information:
Användningsområdet för optiska antenner är väldigt brett. Ett exempel är optiska sensorer, där man försöker bygga sensorer som är så känsliga att de kan upptäcka mycket lägre halter av till exempel gifter eller biomolekyler än vad som är möjligt i dag. Det kan handla om att upptäcka enstaka molekyler i ett prov, till exempel för att kunna diagnosticera sjukdomar i ett tidigt skede så att man snabbt kan sätta in behandling.
Andra exempel på användningsområden är fotokatalys och solcellsforskning, och kvantoptiska effekter för framtidens kommunikationsteknologi.
För optiska antenner använder man nästan exakt samma koncept som för vanliga tv-antenner för att fokusera, förstärka och rikta ljusvågor. Men ljusvågor har en våglängd på bara några hundra nanometer. Det betyder att man måste bygga antenner för ljus av nanostrukturer.
I de flesta fallen handlar det om nanostrukturer av silver eller guld, som råkar ha i det närmaste perfekta egenskaper på grund av ledningselektronernas förmåga att svänga i takt med ljusfrekvensen. Nanoantenner av guld eller silver kan fokusera och förstärka intensiteten hos en ljusvåg flera tusen gånger inom en volym som inte är större än en molekyl.

För mer information, kontakta:
Mikael Käll, 031-772 31 19, mikael.kall@chalmers.se


Postat i:Forskning från Chalmers, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Kom med idéer för framtidens kollektivtrafik

$
0
0


Årets omgång av Resenärskampen drog igång förra veckan.
Tävlingen efterlyser lösningar och innovationer som ska få fler att resa kollektivt, och arrangeras av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Västtrafik, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd, Brewhouse och innovationsföretaget IMCG.
Har du idéer som utvecklar kollektivtrafiken?? I Resenärskampen tävlar du med dina bästa lösningar som får fler att vilja åka kollektivt. Framtidens kollektivtrafik skapar du. Nu.
Utveckla allt från nya produkter och tjänster till smarta informationskanaler och nyskapande upplevelser.
– Titta på Styr&Ställs uthyrningscyklar, en enkel och smart idé som har blivit en stor succé. Som initiativtagare till tävlingen ska det bli intressant att få se vad resenärerna själva vill se som nästa steg, säger Anna Dubois, ledare för styrkeområde Transport på Chalmers, i en intervju på Västra Götalandsregionens webbplats.
Tävlingen är öppen fram till den 23 april.

Mer information >>>
www.resenarskampen.se


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Smarta textilier och sport i fokus på minikonferens

$
0
0


Chalmers satsning på sportteknologi fortsätter – nu med fokus på smarta textilier.

Den 27 mars bjuds forskare, företagare, idrottare och intresserad allmänhet in till en minikonferens på temat.
Kom och träffa bland andra flerfaldige svenske triathlonmästaren Ted Ås och lyssna till spännande föredrag om den senaste forskningen på området.

Smarta textilier öppnar upp en delvis ny värld för både motionärer och elitidrottare. Funktionell design gör sportkläder allt mer specialiserade för olika idrotter, till exempel genom att hjälpa till att reglera kroppstemperatur och ge muskelstöd. Flera av de sensorer som vi i allt högre utsträckning använder oss av för att mäta prestation integreras nu i kläderna, vilket ger nya spännande möjligheter.
Den 27 mars med start klockan 15.30 möts idrottare, tränare, forskare, producenter och leverantörer på Chalmers. Några frågor som kommer att diskuteras: Vilka önskemål finns från idrottens sida vad gäller framtidens sportkläder? Hur ser trenderna ut på marknaden? Vilka nya samarbeten kan uppstå ur dessa möten?

Miniutställning
I anslutning till föreläsningssalen anordnas även en miniutställning, där företag ges möjlighet att demonstrera sina senaste produkter. Viss försäljning kan förekomma. Konferensen är ett samarrangemang med Idrottshögskolan, Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås och Västsvenska Idrottsförbundet.
Bland talarna finns Riksidrottsförbundets idrottschef Peter Mattsson, Mikael Norman, utbildningsansvarig på Friidrottsförbundet, samt Ted Ås, flerfaldig svensk mästare i triathlon.

Omfattande satsning
Konferensen är ett led i Chalmers omfattande satsning på sportteknologi – där forskare och studenter dragit igång ett antal projekt för att tillämpa ingenjörskunskaper för att utveckla svensk idrott inom ett antal sporter: hästport, simning, segling, friidrott samt innebandy.
Tillsammans med förbundsledning, tränare, aktiva och företag har forskarna identifierat de problem/frågeställningar som finns inom de olika idrotterna och initiera projekt.

Några aktuella exempel på tillämpningar:

  • Friidrott: en speciell lyftanordning på Friidrottens Hus ska hjälpa höjdhopparen Ebba Jungmark att komma igång med uppbyggnadsträning efter en skada.
  • Hästsport: så kallade ”smarta tyglar” tas fram för att underlätta kommunikationen mellan häst och ryttare.
  • Simning: höghastighetskameror ska detaljstudera simmarna under de första metrarna i jakten på den perfekta starten. Projektet är ett samarbete med företaget Qualisys.
  • Segling: i den avancerade skeppsrännan på Chalmers genomförs unika testförsök med seglingens OS-klasser.

Minikonferensen den 27 mars är ett ypperligt tillfälle att träffa många av nyckelpersonerna i de olika projekten.

Sport och smarta textilier
Tid:
27/3, 15.30 – 20.30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus
Läs mer: http://www.sportteknologi.se

Text: Per Thorén och Michael Nystås
Foto: Mikaela Watsfeldt, CFFC.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Ny omgång av The Reflecting Engineer

$
0
0


Jan Jörnmark var först ut när lunchföreläsningsserien The Reflecting Engineer sparkade igång den 25 mars.

Den välkände professorn och författaren talade om den globala utvecklingen av tättbefolkade städer.

Chalmers Students for Sustainability (CSS) arrangerar återigen The Reflecting Engineer (TRE), en föreläsningsserie där studenter får möjlighet att diskutera och reflektera över frågor berörande teknologi, hållbarhet och etik.
CSS är en ideell organisation under Chalmers Studentkår med syfte att förespråka utbildning, samarbete och handling för en hållbar utveckling.

TRE är en högprofilerad föreläsningsserie, som sedan fyra år tillbaka varit ett årligt inslag på flera universitet i Sverige. Föreläsningarna hålls på engelska på Chalmers campus och inkluderar en 40 minuters presentation följt av en 20 minuters diskussion. Föreläsningarna brukar ha över 100 åhörare och CSS bjuder på gratis lunch till de 100 första.

Visionen med TRE är att ge studenter en chans att reflektera över problem som berör teknologi, hållbarhet och etik. Arrangemangen ska verka för att ge en bredare kunskap genom att visa framgångsrika exempel på hur hållbarhet integrerats i företag.

Foto: Jan-Olof Yxell

Här är vårens program:
25/3, 12.00-13.00, sal HC1, Hörsalsvägen
Jan Jörnmark: Global evolution of dense cities

2/4, 12.00-13.00, sal HA1
Håkan P Johansson, ABB: Infrastructure charging for electric vehicles/SMART grid

11/4, 12.00-13.00, sal HA1
Agneta Hammer, Stadsbyggnadskontoret: Transport habits

6/5, 12.00-13.00, sal HA1
Per Lanevik, Founder of SunFleet: Car sharing – The mobility solution for the future city?

9/5, 12.00-13.00, sal HA1
Emma Peterson, Terra Institute: Circular economy

13/5, 12.00-13.00, HA1
Alice Marshall, AddGender: Reflecting on gender equality in engineering (Skype lecture)

16/5, 12.00-13.00, sal HC1
Tomas Halberstad, Phonebloks: Moral responsibility of engineers

21/5, 12.00-13.00, sal HA1
Ulrica Gustafsson & Björn Malbert, Mistra Urban Futures: Mistra Urban Futures today – Challenges for making disciplines

Statkraft och ABB är sponsorer för föreläsningsserien.

Läs mer och registrera dig på Facebook >>>
www.facebook.com/thereflectingengineer

Läs mer om Chalmers Students for Sustainability >>>
css.chs.chalmers.se

 


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Per Olof Arnäs gästbloggar om 14-åriga Josefines spännande dag på Chalmers

$
0
0


Häromdagen fick jag ett mejl:
Hej! Förlåt om jag stör men jag tänkte bara på det om Chalmers, om det finns någon möjlighet att bara kika in. Jag skulle tycka att det skulle vara otroligt kul att möjligtvis lära mer, jag älskar verkligen tekniska lösningar, no, ma m.m. Förstår verkligen om det inte är möjligt men tack på förhand ändå :) // Josefine

Mejlet var först skickat till Universeum från 14-åriga Josefine Öhman Tengqvist som går i klass 7B på Nygårdskolan i Billdal. I höstas deltog hon tillsammans med sin klass i den stora tävlingen Framtida transporter som arrangerades just på Universeum. Jag satt med i tävlingsjuryn och fick därför mejlet vidarebefordrat till mig.
Det är inte varje dag man får ett sådant mejl…

Ett av våra huvudsyften med vårt engagemang i tävlingar av denna typ är just att få högstadieelever intresserade av teknik och naturvetenskap. Att en av dessa elever självmant hör av sig och ber att få komma hit är ett kvitto på att vi har nått fram med vårt budskap.

Vårt svar till Josefine var naturligtvis att hon var hjärtligt välkommen på ett besök, och den 20 mars fick hon en heldagstur på sitt, förhoppningsvis, framtida lärosäte.

På förmiddagen deltog Josefine på seminarier på Chalmersdagen (informationsträff för gymnasieelever som hölls samma dag) och fick höra mer om de utbildningar hon redan funderar på. Efter en god lunch i Mc2:s café Canyon tillsammans med läraren och forskaren Per Lundgren blev det ett besök i Chalmers renrum. Senare fick hon träffa Petter Isaksson från Chalmers centrala rekryteringsgrupp (CRG) som berättade om studentlivet och skillnaderna mot grundskola/gymnasium.

Efter detta träffades vi på eftermiddagen för att sammanfatta hennes intryck.

Du var ju med på tävlingen Framtida transporter på Universeum där din klass också fick Chalmers hederspris. Vad tyckte du om tävlingen?
– Det var jättekul att få lära sig hur man kan påverka miljön. Vår modell var en båt byggd av grafen, som inte använder fossila bränslen. Den kan ta sig fram överallt och den är självförsörjande på energi. Den blir också billigare eftersom den drar mindre bränsle. Den är också en isbrytare så den kan gå där andra båtar inte kan, till exempel i Norra ishavet, säger Josefine.

Deras prisbelönta modell kommer för övrigt att ställas ut på Fysikaliska leksaker under våren.

Hur kom det sig att du hörde av dig till oss?
– Jag tycker det är väldigt roligt med skolan och jag ville veta mer. Min farfar var professor i kemi, och han hjälpte bland annat till att framställa de första tetra-pak. Jag tycker väldigt mycket om matte och har fått en extra mattebok om algebra i skolan. Jag tycker det är bra att bli utmanad så att jag inte går sysslolös. Algebra är kul, men det är svårt med många variabler.

Du har fått se flera delar av Chalmers idag, vad har varit roligast?
– Renrummet var väldigt kul. Att få lära sig vad de gör där. Det var också kul att få prata med studenterna på Teknisk matematik och Fysik. Att få veta hur de pluggar. Det var också väldigt intressant att få veta att det finns så många val som man kan göra och att man kan plugga utomlands. Jag visste inte heller att det fanns en utbildning där man får starta företag. Den verkar också väldigt kul.

Till sist, vilken linje ska du söka när det blir dags?
– Överst på listan står Teknisk fysik, sedan Industriell ekonomi. Fast Teknisk matematik och Kemi verkar också kul. Det kan bli svårt att välja, säger Josefine.

Dagen efter besöket kom ytterligare ett mejl:
Jag vet absolut vilket universitet jag ska välja, i framtiden!!!

Personligen tror jag att det kommer att gå hur bra som helst för Josefine – även om hon inte väljer Industriell ekonomi…

Per Olof Arnäs
Institutionen för teknikens ekonomi och organisation

Läs mer om tävlingen Framtida transporter >>>
Högstadieelever har svaren på framtidens transportfrågor
chalmeristbloggen.wordpress.com/2014/02/13/hogstadieelever-har-svaren-pa-framtidens-transportfragor

Kreativa högstadieelever löser framtidens transporter
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/01/31/kreativa-hogstadieelever-loser-framtidens-transporter

Högstadieelever designar framtidens transporter
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/12/04/hogstadieelever-designar-framtidens-transporter

Foto (bilden längst upp): Torgil Störner
Foto från Teknikens ekonomi och organisation: Per Olof Arnäs


Postat i:Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter
Viewing all 77 articles
Browse latest View live