Det största han gjort hittills.
Så betecknar konstnären Jan Cardell det mekaniska ljudkonstverket i fyra våningar som han gjort till ombyggnaden av Origobyggnaden på Chalmers.
Då har han redan en gedigen konstkarriär både i Sverige och internationellt bakom sig.
Jan Cardell, född 1961, är utbildad vid dåvarande Konstindustriskolan i Göteborg, huvudsakligen på den fyraåriga utbildningen i metallkonst. Ett av hans första föremål var ett fat till Röhsska museet och utställningen Metallkonst -87.
– Min första specialitet var eloxerat aluminium, en metod för att rödfärga. Det resulterade bland annat i en smyckeutställning i Frankrike, berättar han.
Några strån av eloxerad aluminium från Jan Cardell fanns också med i en champagnekylare designad av silversmeden Owe Johansson. Den köptes av kung Carl Gustaf.
– Jag fortsatte att göra metallgrejor under 90-talet, och sedan blev det allt mer mekanik, speciellt sedan jag köpt min första dator 1990.
Han hade då sin verkstad på Konstepidemin i Göteborg och gjorde även en del mosaik åt Ernst Billgren.
Jan Cardell har också samarbetat med konstnärerna Carl Johan de Geer och Carl Henrik Svenstedt i olika utställningar.
– Jag har alltid vetat att jag ville bli konstnär och det har jag aldrig ångrat, säger han.
Mekaniska orkestrar
1996 började Jan Cardell med de datorstyrda musikaliska inslagen i sina mekaniska verk. Han inspirerades av en slagverkare och fyllde sedan på med stränginstrument, elbas och marimba.
Den aktuella skulpturen till Chalmers är en förlängning av dessa mekaniska orkestrar.
Från nedervåningen i Origohuset växer grässtrån som kantas av liljor gjorda av papier maché, rostfritt stål, järn och mässing ända upp till fjärde våningen. I grunden finns elektriska spolar, och en lian på vägen upp i den tolv meter höga skapelsen symboliserar Fantomen, de tekniska fysikernas skyddshelgon.
Interaktivt konstverk
När besökare rör sig i rummet framkallas ljud från skulpturen, styrda av en optisk sensor. Kunniga studenter kan även programmera in olika ljudsekvenser via en dator på platsen.
– Därmed ger vi möjlighet till den interaktivitet som vi ställer på våra konstinstallationer nuförtiden, kommenterar Peter Apell, professor i levande tillståndets fysik och prefekt för institutionen för teknisk fysik på Chalmers.
Som representant för Gothenburg Physics Centre är han den som formulerat de estetiska önskemålen i samband med ombyggnaden av Origobyggnaden.
”Norra Europas häftigaste fysikmiljö”
Peter Apell berättar att han bildat en ”kreativ grupp” tillsammans med några medarbetare.
– Där dryftar vi lysande idéer och när det kom till den aktuella utsmyckningen efterlyste jag ett ljudbaserat konstverk eftersom vi redan har ett ljusbaserat, berättar Peter Apell.
Det visade sig att en av deltagarna gått på gymnasiet med Jan Cardell och väl kände till hans konst.
– Så jag åkte ner till hans källare i Malmö och där var det så ostädat och bråtigt så det kändes perfekt för det vi sökte, skämtar han.
Peter Apell önskar att all personal, studenter och besökare ska få upplevelsen av att ha kommit till norra Europas häftigaste fysikmiljö på Chalmers och Göteborgs universitet.
– Känslan ska vara ett spännande interaktivt hus anno 2014 och inte något musealt med glasmontrar och låsta skåp. Konstverken är viktiga komponenter på en modern arbetsplats. Ombyggnaden sker inte bara i traditionell mening utan är också ett idéprojekt för stimulans och kreativitet, förtydligar han.
Myllrande konstmiljö
Sedan 2003 bor Jan Cardell i Malmö och har numera sin verkstad på i en myllrande konstmiljö på en industri- och kontorstomt några stenkast från omskrivna stadsdelarna Möllevången och Seved.
– Det är ett idealiskt läge med verkstad i källaren och ateljé högre upp i huset, tycker Jan Cardell.
Främsta fysikerna får nytt liv
Som ett sidoprojekt till ombyggnaden får Jan Cardell också visa vilken gedigen skulptör han är. De åtta fysiker och kemister som ansågs främst i Sverige i början av förra seklet – Svante Arrhenius, Anders Ångström, Johan Carl Wilcke, Anders Celsius, Torben Bergman, Carl Wilhelm Scheele, Jöns Jacob Berzelius och Alfred Nobel – har gestaltats i betong på en numera, genom tillbyggnader, skymd plats på Origobyggnadens fasad. Nu får de sina replikor i form av snurrande hjässor som Jan Cardell fäster på rör och som ska placeras i den nyrenoverade entrén.
– Symboliskt placeras de i den nybyggda övergången mellan kemi- och fysikbyggnaderna. Huvudena får också mer människoliknande och mindre stilistisk form än originalen och kan ses både från in- och utsidan. Vi vill att folk ska lära känna dem i en även här interaktiv anda, förklarar Peter Apell.
Betonghuvudena ska installeras den 13 juni och den mekaniska ljudskulpturen i augusti eller september.
Text: Cajsa Carrén, cajsacarren.com
Foto: Martin Palvén, www.martinpalven.com
Foto Peter Apell: Oscar Mattsson
Foto Origohuset: Michael Nystås
Fakta om Naturvetargårdsprojektet
Naturvetargårdsprojektet är en stor ombyggnad för ungefär 50 miljoner kring Kemigården på Chalmers/Göteborgs universitet. Målet är att skapa en ännu mer kreativ miljö mellan fysik, kemi, matematik och bibliotek.
Fakta om Fysikcentrum Göteborg
Gothenburg Physics Centre (Fysikcentrum Göteborg) är sedan tre år ett samarbete mellan Fysikinstitutionen på Göteborgs universitet och de fyra chalmersinstitutionerna Teknisk fysik, Fundamental fysik, Mikroteknologi och nanovetenskap samt Rymd- och geovetenskap.
Postat i:Nobel, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter
